Εργασία…οι νέες τάσεις!

businessman-working

«Ένας άνδρας που δεν έχει γραφείο να πάει, περνάει μια απίστευτη δοκιμασία.»

Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

 

Σήμερα, η οικονομία παγκοσμίως ωθεί τους  ανθρώπους σε αναζήτηση εργασίας μερικής απασχόλησης.  Στην ψηφιακή οικονομία «επισφαλές» ή «προσωρινό» δεν σημαίνει κατ’ανάγκη υποδεέστερο, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν εθελοντικά να μείνουν έξω από το παραδοσιακό «9 – 5» ωράριο εργασίας για να επιτύχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ευελιξία στις συνθήκες εργασίας. Η ανεξαρτησία πέραν του ότι τους προσφέρει ικανοποίηση, πολλές φορές λειτουργεί και ως κινητήριος δύναμη.

 Οι ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν στο άτομο να δημιουργήσει ομάδες (συχνά πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα) και στη συνπέχεια να συσπειρωθούν γύρω από ένα συγκεκριμένο project, ενώ πολύ εύκολα, γρήγορα και οικονομικά οι πλατφόρμες συνδέουν τους αγοραστές με τους πωλητές. Έτσι γεννάται η οικονομία υπό τον τίτλο «οικονομία διαμοιρασμού» ή «συνεργατική οικονομία», η οποία προσφέρει ευκαιρίες όχι μόνο στους ανθρώπους που επιδιώκουν μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά και σε εκείνους που είχαν μικρές πιθανότητες να κερδίσουν μια θέση για μόνιμη απασχόληση. Το «μοντέλο του Χόλυγουντ» είναι μια τέτοια ευδιάκριτη τάση, σε πολυάριθμους τομείς. Συγκεκριμένα, μόλις προσδιοριστεί το project, το προϊόν ή η υπηρεσία υπό μελέτη, μια ομάδα διαφορετικών ανθρώπων, από διαφορετικά επαγγέλματα, με διακριτές αλλά συμπληρωματικές δεξιότητες,  συσπειρώνεται και συνεργάζεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί. Μετά την ολοκλήρωση, η ομάδα σταματάει τη συνεργασία ή αναπληρώνεται με άλλα μέλη σχετικά με άλλο αντικείμενο, όπως δηλαδή κάνουν και στο Χόλυγουντ, όπου ομάδες και καλλιτέχνες συνεχίζουν στην παραγωγή άλλης ταινίας.

Τις σημερινές ανεπτυγμένες οικονομίες τις χαρακτηρίζει ένα συνονθύλευμα από παράλληλες πραγματικότητες εργασίας. Οι νέες τάσεις στην εργασία , μπορεί όπως αναφέραμε να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία αλλά ταυτόχρονα είναι λιγότερο επικερδείς από την αντίστοιχη εργασία πλήρους απασχόλησης, και δημιουργούν μικρότερη ανάγκη για κατάρτιση στους ενδιαφερόμενους.

Πως όμως θα εξελιχθούν τα επαγγέλματα στο μέλλον;

Οι τομείς που κινδυνεύουν περισσότερο με συρρίκνωση είναι εκείνοι που σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στις εργασίες ρουτίνας, όπως τα κατασκευαστικά επαγγέλματα χαμηλής ειδίκευσης, ορισμένα βιοτεχνικής φύσης και τα επαγγέλματα γραφείου, αφού οι εργασίες ρουτίνας οδηγούνται μοιραία στην αυτοματοποίηση. Ο αυτοματισμός είναι με βεβαιότητα συνώνυμο της εξάλειψης επαγγελμάτων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι εκτιμήσεις, αναμένουν ο αυτοματισμός να οδηγήσει σε απώλεια περισσότερων από 5,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 15 μεγάλες προηγμένες οικονομίες (Αμερική, Αγγλία, Γερμάνια κτλ). Ο μόνος τρόπος αποφυγής τέτοιων εξελίξεων είναι η προώθηση μιας κουλτούρας διαμοιρασμού αλλά και η διαπραγμάτευση και  εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στο εργασιακό περιβάλλον.

images

 

Πολλοί άνθρωποι αποκλείονται από την εργασία που χαίρει υψηλών απολαβών, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες που δυσκολεύονται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την άδεια μητρότητας ή οι νέοι πτυχιούχοι που έχουν περάσει πολλά χρόνια με πλήρες ωράριο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες, παρά των τυπικών προσόντων τους, δεξιότητες. Εξίσου δυσκολεύονται να βρουν νέα θέση εργασίας και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που απολύθηκαν λόγω τομεακής αναδιάρθρωσης καθώς συχνά θεωρούνται «ακριβοί», ή «γερασμένοι» για επανένταξη στον εργασιακό χώρο.

Στατιστικά, είναι πιθανό κανείς να κάνει 15 με 20 διαφορετικές δουλειές στη διάρκεια της ζωής του. Αυτή η πρόβλεψη δε στηρίζεται μόνο στη συντομότερη επαγγελματική θητεία, δηλαδή δεν είναι απόρροια μόνο της μείωσης του χρόνου που δαπανάται στην αγορά εργασίας, αλλά είναι πλέον και μια συνειδητή επιλογή του σύγχρονου ανθρώπου.

ΠΗΓΗ: https://ec.europa.eu/epsc/publications/strategic-notes/future-work_en
Advertisements

2 Comments Add yours

  1. taurusfire says:

    Καλή αρχή!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s