Τι χρειάζεται για να κρατήσει μια φιλία;

Έρευνες  αποκαλύπτουν ότι, αν και οι κοινωνικές μας επαφές έχουν αυξηθεί, οι αληθινά στενοί φίλοι μας έχουν μειωθεί. Όμως οι καλοί φίλοι είναι απαραίτητοι. Η φιλία σημαίνει περισσότερα πράγματα από το να κάνουμε κλικ σε συνδέσμους στην οθόνη του κομπιούτερ ή του τηλεφώνου.

Τι αναζητάτε σε έναν φίλο; Πώς μπορείτε εσείς να είστε καλός φίλος;

Η αληθινή φιλία περιλαμβάνει το αίσθημα της δέσμευσης. Με άλλα λόγια, ο καλός φίλος νιώθει υπεύθυνος απέναντί σας και νοιάζεται αληθινά για εσάς. Βέβαια, αυτή η δέσμευση είναι αμφίδρομη και απαιτεί φιλότιμες προσπάθειες και θυσίες και από τις δύο πλευρές. Αλλά οι ανταμοιβές αξίζουν τον κόπο. Το πρώτο βήμα είναι να θέλεις να είσαι εσύ καλός φίλος. Να δείχνεις απλόχερα στοργή και προσωπικό ενδιαφέρον. Και να είσαι πρόθυμος να θυσιάζεις το χρόνο σου όταν οι άλλοι σε έχουν ανάγκη.

«Η σύγχρονη κοινωνία προάγει τον εγωισμό αντί για τον αλτρουισμό. Όταν, λοιπόν, κάποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά για εσένα χωρίς να περιμένει απαραιτήτως ανταλλάγματα, αυτό λέει πολλά»

Αληθινή φιλία χωρίς τακτική επικοινωνία,δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό, να συζητάτε για τα κοινά σας ενδιαφέροντα. Να ακούτε τι έχει να πει ο φίλος σας και να σέβεστε τις απόψεις του. Όποτε είναι δυνατόν, να τον επαινείτε και να τον ενθαρρύνετε. Ενίοτε ένας φίλος μπορεί να χρειάζεται συμβουλή ή και διόρθωση που ίσως δεν είναι πάντα εύκολο να δοθεί. Ωστόσο, ένας πιστός φίλος θα έχει το θάρρος να αναφερθεί σε κάποιο σοβαρό σφάλμα και να δώσει συμβουλή με λεπτότητα.

filia

«Οι αληθινοί φίλοι σού λένε την αλήθεια, ακόμα και αν ξέρουν ότι θα πονέσει επειδή θέλουν το καλό σου»

Όσο πιο κοντά ερχόμαστε σε έναν φίλο, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα δούμε τα ελαττώματά του. Οι φίλοι μας δεν είναι τέλειοι, αλλά ούτε εμείς είμαστε. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να αναμένουμε ή να απαιτούμε τελειότητα από τους ανθρώπους που κάνουμε φίλους μας. Αντίθετα, είναι καλό να εκτιμούμε τα προτερήματά τους και να είμαστε συγκαταβατικοί με τα λάθη τους.

«Αληθινός φίλος είναι αυτός που παραβλέπει τις αποτυχίες σου και αντέχει τις επιτυχίες σου»

Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται να είμαστε εκλεκτικοί όσον αφορά τους φίλους μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιορίζουμε τις επιλογές μας σε άτομα συγκεκριμένης ηλικίας ή υποβάθρου. Αν δείχνουμε ενδιαφέρον για άτομα διαφόρων ηλικιών, πολιτισμών και εθνικοτήτων, αυτό μπορεί να εμπλουτίσει πραγματικά τη ζωή μας.

«Μην κάνεις φίλους αυτούς που σε κάνουν να αισθάνεσαι άνετα, αλλά αυτούς που θα σε αναγκάσουν να ανεβάσεις το επίπεδό σου»

Eίναι όμως διαφορετικές οι αντρικές και γυναικείες φιλίες; Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στους άντρες φίλους και τις γυναίκες φίλες η οποία όμως δεν καθορίζει απαραίτητα την ποιότητα της σχέσης. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί, ότι τα δύο φύλα εκφράζουν την οικειότητά τους, με διαφορετικούς τρόπους.

shutterstock_55989025

Οι άντρες φίλοι τείνουν να εκφράζουν την οικειότητά τους κάνοντας πράγματα μαζί, για παράδειγμα παρακουλουθώντας έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Επίσης, τα θέματα συζήτησης μεταξύ αντρών είναι συνήθως γενικής φύσης και λιγότερο προσωπικά. Οι άντρες λοιπόν μπορούν να διατηρήσουν μακροχρόνιες φιλίες μιλώντας για πράγματα όπως τα αθλητικά, αυτοκίνητα, computer games και άλλα θέματα ίδιου τύπου χωρίς να θεωρούν απαραίτητο να μοιραστούν πληροφορίες για τον εσωτερικό τους κόσμο, την προσωπική ζωή ή την ψυχική τους κατάσταση.Οι γυναίκες αντίθετα, εκφράζουν την οικειότητά τους αποκαλύπτοντας πληροφορίες για τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους και τις σχέσεις τους.Έχουν την ανάγκη να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με τις φίλες τους και αυτό είναι κάτι που θεωρούν απαραίτητο για μια στενή φιλική σχέση.

friends-fighting

Ο ανταγωνισμός στις φιλίες απασχολεί πολλές γυναίκες και επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα καριέρας, κοινωνικής θέσης, ακαδημαϊκής απόδοσης και εξωτερικής εμφάνισης. Οι περισσότερες έρευνες στο θέμα πάντως δείχνουν ότι οι γυναίκες βιώνουν τον ανταγωνισμό αυτό αρνητικά.

Μέρος της δυσκολίας που μπορεί να έχουν οι γυναίκες με τον ανταγωνισμό έχει να κάνει με τα πρώτα στάδια κοινωνικοποίησης. Οι γυναίκες δεν κοινωνικοποιούνται έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό ευθέως. Ως μικρά κορίτσια, παίζουν παιχνίδια τα οποία μπορεί να συνεπάγονται την έννοια της καλής απόδοσης αλλά όχι απαραίτητα τον ανταγωνισμό (π.χ σχοινάκι).Τα παιχνίδια των αγοριών, αντίθετα, είναι πιο ανταγωνιστικά κι έτσι μαθαίνουν να διαπραγματεύονται τον ανταγωνισμό αυτό έτσι ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Τα παιχνίδια των αγοριών διέπονται επίσης περισσότερο από κανόνες παρά από τις ίδιες τους τις σχέσεις.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s