Έρωτας είναι θαρρώ;!

Τελικά τι είναι έρωτας;

Είναι μάλλον ένα μίγμα αντιφατικών συναισθημάτων , ενθουσιασμός, λαχτάρα και πόνος μαζί.Ποιητές έχουν ξενυχτήσει στα παράθυρα κοιτώντας το φεγγάρι και τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για να τον υμνήσουν.

Τι λέει όμως η επιστήμη γι’ αυτόν;

Τα βέλη του φτερωτού θεού, έχουν κάποιες συγκεκριμένες επιπτώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες χωρίζονται σε στάδια που οδηγούν στην κορύφωσή τους…στην αγάπη και την αιώνια αφοσίωση στο έτερον ήμισυ!

Το πρώτο στάδιο του έρωτα, είναι η σεξουαλική επιθυμία. Οι σεξουαλικές ορμόνες της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου μας οδηγούν στα πρωτόγονα ένστικτα. Η τεστοστερόνη, αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, δεν περιορίζεται μόνο στους άνδρες, αλλά υπάρχουν και στις γυναίκες σε μικρότερες σαφώς ποσότητες. Αυτές οι ορμόνες ευθύνονται για την ώθηση στην πρώτη γνωριμία.

Την έλξη, τη δημιουργεί  μια ομάδα από νευροδιαβιβαστές, που ονομάζονται μονοαμίνες, οι οποίες φέρνουν τα πάνω κάτω στον οργανισμό μας και εξηγούν γιατί τρελαινόμαστε έτσι όταν ερωτευόμαστε. Αυτές είναι η ντοπαμίνη η οποία επίσης ενεργοποιείται από τη κοκαΐνη και τη νικοτίνη, η  νορεπινεφρίνη ή διαφορετικά γνωστή ως αδρεναλίνη, η οποία μας ιδρώνει και αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς και η σεροτονίνη,η κατεξοχήν χημική ουσία, η οποία συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας. Αν τα καλοσκεφτούμε αυτά, εξηγούν με μεγάλη ακρίβεια γιατί όταν «ερωτευόμαστε» μας κόβεται η όρεξη έχουμε ταχυπαλμία και φερόμαστε σαν να είμαστε υπό την επήρεια ουσιών.

Και τώρα μένει να δούμε αν η σχέση μπορεί να κρατήσει. Η σχέση έχει επίσης ως υποσυνείδητο στόχο την αναπαραγωγή και τη δημιουργία «αγέλης». Σημαντικό σε αυτό το στάδιο είναι οι δύο ορμόνες που απελευθερώνονται από το νευρικό σύστημα, οι οποίες παίζουν ρόλο στις κοινωνικές σχέσεις. Η  ωκυτοκίνη η οποία απελευθερώνεται από τον αδένα του υποθάλαμου κατά τη διάρκεια της γέννησης του παιδιού και που επίσης βοηθά το στήθος της μητέρας να παράγει γάλα, βοηθά στην δημιουργία ισχυρού δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού. Αυτό επίσης απελευθερώνεται και από τα δύο φύλα κατά τη διάρκεια του οργασμού και θεωρείται ότι προωθεί το δεσμό όταν οι ενήλικες είναι οικείοι. Η θεωρία λέει ότι όσο περισσότερο σεξ κάνει το ζευγάρι τόσο πιο ουσιαστικός και δυνατός γίνεται ο δεσμός τους. Η βασοπρεσίνη είναι  η ορμόνη αύξησης  της πίεσης και  παίζει μεγάλο ρόλο στη μακροχρόνια δέσμευση.

Εν κατακλείδι, συνολικά 12 τομείς του εγκεφάλου συνεργάζονται και κυριολεκτικά βομβαρδίζουν τους «ερωτευμένους» με χημικές ουσίες, οι οποίες αν λειτουργήσουν σωστά και συμβαδίσουν και στα δύο φύλα πετυχαίνουν τον τελικό τους στόχο που υποσυνείδητα είναι το ζευγάρωμα και η αναπαραγωγή του είδους.

Πως αισθανόμαστε όμως τον έρωτα;

Ο έρωτας  είναι πολυδιάστατο συναίσθημα και όταν δε ο έρωτας είναι πραγματικός άντε να βρεις λόγια να τον περιγράψεις και να τον αντιμετωπίσεις.

Είναι μια ξαφνική λαίλαπα που εισβάλλει στη ζωή μας και μας καίει κάθε μας κύτταρο.

Ξετρυπώνει από το πουθενά, την πιο απρόσμενη στιγμή, σαν το φως που μπαίνει σαν κλέφτης σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και μόνο μια ακτίνα του είναι ικανή να φωτίσει και να ζεστάνει ολόκληρο το δωμάτιο.

Είναι το χτυποκάρδι: νιώθεις ότι η καρδία, προσπαθεί απεγνωσμένα να βγει από την θέση της και να χορέψει ξέφρενα.

6869247-love.jpg

Είναι οι πεταλούδες που πετάνε μεθυσμένες στο στομάχι σου μόνο και μόνο στη σκέψη του άλλου.

Είναι το χαζό χαμόγελο στα χείλη, σε μόνιμη βάση , στο μήνυμα του.

Είναι το έντονο συναίσθημα της ζωτικής ανάγκης  να βρίσκεσαι συνέχεια μαζί του, να του μιλάς, να τον αγγίζεις, να τον μυρίζεις και να τον αισθάνεσαι με όλο σου το είναι.

Είναι το συναίσθημα εκείνο που σε κάνει να χάνεις κάθε λογική και να σε παρασέρνει στο διάβα του, ξεχνώντας την καθημερινή ρουτίνα .

Τόσες εκφάνσεις, που όσο μελάνι και να ξοδέψεις, δεν σου φτάνει να περιγράψεις το ωραιότερο συναίσθημα της ψυχής. Τυχεροί όσοι το έχουν αισθανθεί…

Φυσικά όλα τα παραπάνω για να ευδοκιμήσουν, θα πρέπει η επιθυμία να υπάρχει και από τις δυο μεριές. Καλός ο έρωτας γενικά, αλλά μεγαλώνοντας αντιλαμβανόμαστε ότι σαν το αμοιβαίο συναίσθημα, δεν είναι. Τα συναισθήματα του ενός δεν αρκούν να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η έλλειψη συναισθημάτων του άλλου. Έρχεται η στιγμή, που όλες σου οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κουράζεσαι αλλά και να απογοητεύεσαι συνεχώς. Καμιά φορά πάνω στον ενθουσιασμό μας, χάνουμε κάθε λογική, με αποτέλεσμα να αφήνουμε στην άκρη κάθε είδους αξιοπρέπεια και εγωισμό. Έτσι, ο παραμυθένιος κόσμος που χτίσαμε και οι όρκοι αγάπης  που δώσαμε,  γκρεμίζονται σαν χάρτινος πύργος και τότε, πληγωμένο πουλί, προσπαθούμε να γιατρέψουμε τις πληγές μας, προκειμένου να πετάξουμε ξανά προς την ελευθερία της ψυχής μας.

sunset-hands-love-woman.jpg

Ο έρωτας εκφράζεται κάθε λεπτό, στα πιο μικρά και απρόσμενα καθημερινά πράγματα, γι’ αυτό μην περιμένετε τις υπερβολικές εκφάνσεις “έρωτα”, με τα πανάκριβα δώρα και τα ασταμάτητα μηνύματα “αγάπης”.

Η μαγεία βρίσκεται στις ματιές, στα χαμόγελα, στην τρέλα… αυτός είναι ο έρωτας!

Α! και κάτι ακόμα… μη χάνεται την ελπίδα σας αν ο έρωτας δεν σας χτύπησε ακόμα την πόρτα, γιατί θα έρθει την κατάλληλη ώρα, όταν θα είστε έτοιμοι να τον υποδεχτείτε όπως πρέπει.

Σημασία έχει να πιστεύεις στο “όνειρο” και όχι στο παραμύθι…

Όπως λέει και η μαμά μου: «Μην ανησυχείς! Ο έρωτας έρχεται!… από μακριά…από την Κίνα… με χελώνα… κουτσή… έχει και κίνηση ! …αλλά έρχεται… »

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s